Opcije pristupačnosti Pristupačnost
O djelatniku

Katarina Sokač, mag.ing.cheming.

Zvanje: asistent

Telefon:
01 4597 259
Zavod/služba:
Zavod za mehaničko i toplinsko procesno inženjerstvo
Na zavodu od:
2022.

Životopis

Katarina Sokač, mag. ing. cheming., rođena je 15. kolovoza 1996. godine u Koprivnici, Hrvatska. Naziv Sveučilišna prvostupnica inženjerka kemijskog inženjerstva stekla je 2019. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, a diplomirala je 2021. godine na istoj instituciji i stekla naziv Magistra inženjerka kemijskog inženjerstva.

Od veljače do srpnja 2021. godine radi na projektu Green and conventional synthetic approaches for construction of flavonoid derivatives u Laboratoire de Chimie de Coordination, Toulouse, Francuska. Kao član istraživačkog tima Nove antimalarijske molekule i farmakološki pristupi u okviru Erasmus+ prakse bavi se sintezom i biološkom evaluacijom novih molekula s potencijalnim antimalarijskim djelovanjem. Od listopada 2021. do svibnja 2022. zaposlena je kao istraživač-analitičar u tvrtki Teva Pharmaceutical Industries u Laboratoriju za unaprjeđenje analitičkih metoda (Globalni analitički servisi Zagreb), gdje se bavi razvojem i validacijom analitičkih metoda za HPLC/UPLC.

Od svibnja 2022. godine zaposlena je kao asistent u Zavodu za mehaničko i toplinsko procesno inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Njezine nastavne aktivnosti primarno uključuju fenomene prijenosa tvari i energije te mehaničke i toplinske separacijske procese. Aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi svih kolegija Zavoda: Prijenos tvari i energije, Procesi prijenosa i separacija, Mehanika fluida, Mehaničko procesno inženjerstvo, Toplinsko procesno inženjerstvo, Jedinične operacije u ekoinženjerstvu i Sustavi jediničnih operacija. Također, nastavno djeluje u izvođenju vježbi mentorskog tipa (Kemijsko inženjerske vježbe te Vježbe iz inženjerstva materijala) te u izradi završnih i diplomskih radova.

Njezine istraživačke aktivnosti uključuju aktivaciju djelatnih tvari druge skupine Biofarmaceutskog sustava klasifikacije primjenom načela zelene kemije i metodologije kemijskog inženjerstva s ciljem poboljšanja oslobađanja djelatne tvari iz pripravljenih dozirnih oblika. Znanstvena istraživanja posebice su usmjerena na primjenu različitih tehnika poboljšanja topljivosti djelatnih tvari i pripravu konačnih dozirnih oblika boljih primjenskih svojstava s ciljem poboljšane apsorpcije, bioraspoloživosti i u konačnici boljeg farmakološkog djelovanja i efikasnosti u liječenju. Autorica je šest znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim časopisima.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Izabrani projekti

2022.-2024. Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (IP-2019-04-5879, voditelj projekta: prof. dr. sc. Draženka Komes)

2020.-2023. Formula za znanost (UP.04.2.1.10, voditelj projekta: Pozor! – Projekti i obrazovanje za održivi razvoj)