Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Obavijesti

Izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić, izv. prof. dr. sc. Vesna Ocelić Bulatović i asistentica dr. sc. Martina Miloloža, odigrale su ulogu u predstavljanju problematike otpada od plastike te mikroplastike u okolišu u HRT-ovom TV serijalu „Smeće i ja“ redateljice Vlatke Vorkapić u produkciji FADE IN.

U emisiji Studentski grad (Mreža TV), viša asistentica i znanstvena suradnica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, dr. sc. Monika Šabić Runjavec, te studentica sveučilišnog diplomskog studija Ekoinženjestvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Dora Hećimović, istaknule su ulogu FKIT-a u sklopu MUZZA 3. Tjedna znanosti, kao i važnost promoviranja znanosti i tehnologije.

U četvrtak 4. travnja 2024. u HRT emisiji Prometej, u rubrici „Ideja je vječna“ emitirana je kratka reportaža pod nazivom “Crni ugljen kao filter” o jednogodišnjem istraživanju provedenom u okviru NOWELTIES projekta, a čiji su rezultati objavljeni u prestižnom časopisu Science of the Total Environment.

U reportaži snimljenoj na Zavodu za analitičku kemiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije sugovornica je bila prof. dr. sc. Dragana Mutavdžić Pavlović.

Cijela emisija dostupna je na HRTi platformi i HRT YouTube

U petak, 12. travnja 2024., uoči otvaranja MUZZA 3. Tjedna znanosti  u HRT emisiji Dobro jutro, Hrvatska uživo su se javili dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, prof. dr. sc. Ante Jukić, predsjednica Udruge MUZZA, gđa Đurđica Protić te rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

U četvrtak 28. ožujka 2024. u HRT emisiji Prometej, u rubrici „Ideja je vječna“ emitirana je reportaža o inovacijama u liječenju defekata kostiju pod naslovom „Sipina kost za zdravlje ljudskih kostiju“. 

U reportaži snimljenoj na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Laboratoriju za biomaterijale i tkivno inženjerstvo (LABTI), kojeg je voditeljica prof. dr. sc. Marica Ivanković, sugovornik je bio dr. sc. Leonard Bauer.

Cijela emisija dostupna je na HRTi platformi i HRT YouTube kanalu.

 

U četvrtak, 14. ožujka 2024. u HRT emisiji Prometej gostovala je izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić.

Emisija je dostupna na HRTi platformi i HRT YouTube kanalu.

U subotu, 9. ožujka 2024. se povodom Međunarodnog dana žena na Cvjetnom trgu u Zagrebu po treći put održala manifestacija Znanost u prolazu.

Tom prigodom su znanstvenice s FKIT-a, izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić i asistentica Anja Rakas, mag. ing. oecing. između ostalog predstavile i održivo upravljanje otpadom i promicanje cirkularne ekonomije – ključne korake u borbi protiv onečišćenja plastikom i očuvanja okoliša za buduće generacije.

Središnji HRT Dnevnik:  Slavljenje i prepoznavanje uloge žena u znanstvenoj zajednici

Na web portalu sveučilišnih novina Universitas objavljen je osvrt na Međunarodni znanstveno-stručni skup XV. susret mladih kemijskih inženjera SMLKI 2024 koji se održao 22. i 23. veljače 2024. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Cijeli članak dostupan je na Universitas portalu.

Jedan od najtraženijih poslova u Hrvatskoj, ali i u svijetu općenito jest posao inženjera, a diploma s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije cijeni se kod svih poslodavaca.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj poveznici: Studente ovog fakulteta očekuje siguran posao!

U novom broju časopisa i na web portalu Universitas objavljen je intervju s prof. dr. sc. Antom Jukićem, dekanom Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Za naše je studente sjajna vijest da ih čeka gotovo siguran posao u struci.

Cijeli članak dostupan je i na Universitas portalu.

U ponedjeljak, 12. veljače 2024. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održan je znanstveni kolokvij "Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava". Kolokvij su organizirali četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – FER, FSB, FKIT i PMF.

Donosimo prilog emitiran u HRT1 Dnevniku s izjavom doc. dr. sc. Petra Kassala, predstojnika Zavoda za opću i anorgansku kemiju FKIT-a.

Važan doprinos znanstvenoj prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu (pdf; 218 kb)

Članak je objavljen na portalu i u tiskanom izdanju Universitasa koji izlazi u Jutarnjem i Večernjem listu, Novom listu te Slobodnoj Dalmaciji.

"Lebdeće čestice PM2,5, poznate i kao fine čestice, predstavljaju najveći rizik za zdravlje. PM2,5 uglavnom se apsorbiraju kroz dišni sustav, gdje se mogu infiltrirati u plućne alveole i dospjeti u krvotok. U dišnom sustavu reaktivne vrste kisika ili dušika (ROS, RNS) i oksidativni stres potiču stvaranje medijatora plućne upale i započinju ili potiču brojne bolesti. Prema najnovijim podacima, sitne čestice ili PM2,5 odgovorne su za gotovo 4 milijuna smrti u svijetu od kardiopulmonalnih bolesti kao što su bolesti srca, respiratorne infekcije, kronične plućne bolesti, karcinomi, prijevremeni porodi i druge bolesti.“

Cijeli članak dostupan je na portalu Net.hr.

Od mesa do vode, plastika se nalazi u gotovo svemu što jedemo i pijemo. Koliko je unesemo u sebe, a da ni ne znamo?
U prilogu emisije RTL Direkt, prof. dr. sc. Šime Ukić sa Zavoda za analitičku kemiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije govori o tom problemu.

Na portalu poslovnog tjednika Lider objavljen je članak o provedenoj anketi na temu informiranosti studenata o normama, znaju li što su norme te što misle o utjecaju znanja o normama i normizaciji na razvoj karijere.

Anketa je provedena u suradnji Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za norme zajedno s Danijelom Ašperger, profesoricom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije na Zavodu za analitičku kemiju.

Požar u pogonu tvrtke Drava International u Osijeku sve je veći razlog za zabrinutost među stručnjacima i znanstvenicima zbog štetnih tvari koje se oslobađaju gorenjem plastike. Dr. Zvonimir Katančić i dr. Marin Kovačić, docenti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, za Jutarnji list su pojasnili koja vrsta plastike gori.

U sklopu emisije Radio Nacional "Gost Dana" 5. listopada 2023. o velikom požaru plastičnog otpada u Osijeku, govori docent Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Zvonimir Katančić sa Zavoda za polimerno inženjerstvo i organsku kemijsku tehnologiju.

Prof. dr. sc. Ana Vrsalović Presečki redovita profesorica Zavoda za reakcijsko inženjerstvo i katalizu zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije gostovala je u emisiji Hrvatskog radija Klimatski izazovi emitiranoj 3. svibnja 2023. i govorila o biotehnološkim alatima u borbi s klimatskim promjenama.
Emisiju možete poslušati na sljedećoj poveznici.
Snimka radijske emisije  (50m:07s, 34.4MB)

Dekan, prof. dr. sc. Ante Jukić, prof. dr. sc. Tatjana Gazivoda Kraljević, prorektor prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i zamjenik ravnatelja Crvenog križa dali su izjave na otvaranju Stručne konferencije – Klimatski neutralne tehnologije za 33. emisiju Sveučilišna Hrvatska koja je emitirana 4. ožujka 2023. na 4. programu HRT-a.

Stručna konferencija Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Gradskog ureda Crvenog križa Zagreb u tri je dana okupila 130 sudionika. Uz dvanaest predavanja, održane su i dvije radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Objava Universitas portal

Dekan, prof. dr. sc. Ante Jukić i prof. dr. sc. Tatjana Gazivoda Kraljević dali su izjavu za Radio Sljeme o Stručnoj konferenciji ‐ Klimatski neutralne tehnologije i o Danima otvorenih vrata Fakulteta.

Snimka radijske emisije  (7m:58s, 7.29MB)

Prof. dr. sc. Zvjezdana Findrik Blažević i doc. dr. sc. Martina Sudar gostovale su u emisiji Oko znanosti na 1. programu Hrvatskoga radija, 15. veljače 2023. na temu biotehnologije.

Snimka radijske emisije Oko znanosti (31m:47s, 21.8MB)

Gošća emisije HRT-a Treći element S10E10 - Što s plastikom? 8. prosinca 2022. bila je izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić i govorila je o problemu plastike u okolišu.

U emisiji Divni novi svijet na prvom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u srijedu, 22. lipnja 2022. u 12:30 sati gostovala je naša prof. dr. sc. Marija Vuković Domanovac, na temu Mikroorganizmi na zadatku pročišćavanja otpadnih voda.

Poveznica na emisiju
Audio zapis emisije (24m:58s)

Doc. dr. sc. Zvonimir Katančić i doc. dr. sc. Marin Kovačić dali komentar novinarki Tanji Rudež Jutarnjeg lista na tragični razvoj događaja u tvornici Melamin d.d. Kočevje u susjednoj Sloveniji.

Poveznica na članak: „Stručnjaci za Jutarnji: Kakve je kemikalije proizvodila slovenska tvornica u kojoj se dogodila eksplozija?“

Na prijedlog organizatora dodjele stipendija „Za žene u znanosti“  u emisiji Dobro jutro Hrvatska 12.04.2022., gostovala je Dr. sc. Antonia Ressler, asistentica FKIT-a, budući je i sama dobitnica stipendije „Za žene u znanosti“  za 2020., te postdoktorske stipendije Marie Sklodowska-Curie 2022-2024.

  Video prilog (14m:03s)

11. veljače 2022. u prilogu RTL-a u informativnoj emisiji RTL Danas kao ekspert za katalizatore gostovala je prof. Vesna Tomašić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Emisija je dostupna preko Play-RTL servisa (potrebna registracija-prijava), poveznice na cijelu emisiju RTL Danas od 11. veljače 2022. u trajanju od 1h i 13m, od toga je prilog o auto katalizatorima emitiran od 56m i 42s do 1h 11m i 13s. (14m. i 31s.).

5. veljače 2022. u emisiji Sveučilišna na HRT 4 emitiran je prilog o Obzor 2020 projektu RadicalZ, voditeljice prof. dr. sc. Zvjezdane Findrik Blažević, koji se provodi na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije kao partnerskoj instituciji.

  Video prilog (3m:27s)

Prilog HRT-a u sklopu emisije Prometej o mikroplastici, Ideja je vječna predstavlja inovativni postupak uklanjanja mikroplastike iz otpadnih voda u kojem sudjeluje naš fakultet.

  Video prilog (4m:13s)

Prilog HRT-a u sklopu emisije EKO ZONA o mikroplastici, njenom taloženju u okolišu i istraživačkom projektu njenog uklanjanja u kojem sudjeluje naš fakultet.

  Video prilog (10m:41s)

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kao jedan od slijednika nekadašnje Kraljevske visoke tehničke škole prošle je godine proslavio svojih prvih stotinu uspješnih godina. Iako je protekla polovica ove godine donijela svima dobro poznate probleme, pandemiju koronavirusa i potres u Zagrebu i okolici, Fakultet je vlastitim snagama sve to prebrodio i sada je spreman za suočavanje s novim izazovima. Uostalom, kvalitetna visoka učilišta danas moraju nuditi mnogo više od dobro složenog kurikuluma, ističe dekan FKIT-a, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dipl. ing.

  Intervju u cijelosti

Ovogodišnje nagrađene četiri stipendistice su Lidija Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antonia Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamarija Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

  Priopćenje za medije

Gordana Matijašić i njezin mali tim sa Zavoda za mehaničko i toplinsko procesno inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu istražuju primjenu tehnologije 3D tiska u farmaceutskoj industriji, izrađuju složene kapsule i tablete za kontrolirano oslobađanje lijekova te se pripremaju za skoru budućnost u kojoj bi liječenje trebalo postati posve personalizirano.

  Članak u cijelosti objavljen na tportalu.hr

  Članak u cijelosti (pdf, 1.16MB)

Optičke iluzije, pokusi, spoj kemije i glazbe. Shvatili smo da znanost uopće nije dosadna!

Dana 28. ožujka 2019. je u Kutini potpisan sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima između čelnika Petrokemije i zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

  Pregled tiska

Inovacija „Super H-kapsula“, u autorstvu prof. dr. sc. Gordane Matijašić, Matije Gretića, mag. ing. cheming. te studenata FKIT-a Anne Poropat i Josipa Vinčića, nagrađena je zlatnom medaljom i dvjema posebnim nagradama na 18. međunarodnom sajmu inovacija Malaysia Technology Expo (MTE) u Kuala Lumpuru.

Razgovor dekana realiziran je u sklopu emisije "Sveučilišni Zagreb" - Z1 televizije 29. prosinca 2018.

   Video prilog (27m:45s, 455MB)

Gostovanje prof.dr.sc. Ante Jukića u...

Istup u emisiji u sklopu priloga o održavanju 17. međunarodnog znanstvenog-stručnog skupa Ružičkini dani u Vukovaru pod motom "DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA", profesora na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnolo­ga (HDKI).  

  Video prilog (5m:2s, 49.4MB)

U ponedjeljak 14. svibnja 2018. godine u 9:50 sati u emisiji Dobro Jutro, Hrvatska na HTV1 programu, o Business weeku i natječaju E-STEM, govorili su dekan FKIT-a Tomislav Bolanča i voditeljica projekta Ines Topalovic. Isti dan u emisiji Zagrebačka panorama na HTV4 programu, emitiran je kratak prilog o održavanju „Business Weeka - tjedna samozapošljavanja“ na FKIT-u.

  Dobro jutro, Hrvatska – HTV1 (video 8m:4s, 38.5MB)

  Zagrebačka panorama – HTV4 (video 2m:11s, 10.4MB)

Prilog iz emisije "Eko-zona" (HRT 1) o nedavno održanoj tribini na temu uspješne suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix po pitanju inovativnoga kompostiranja otpada, važne ekološke teme danas. Predstavljen je primjer pozitivne sinergije istraživača i poduzetnika uz konkretne rezultate te stavljen naglasak na razvijanju ureda za transfer tehnologije kao mjesta gdje se sastaju upravo sveučilište i gospodarstvo.

    Video prilog (2m:34s, 6.34MB)

FKIT u sklopu Festivala znanosti...

Genijalna otkrića su se mogla vidjeti na 16. izdanju "Festivala znanosti", koji je otvorio svoj vrata za sve male i velike znanstvenike. Festival se održao na pet lokacija, jedan od njih je i Tehnički muzej Nikola Tesla na kojem je 16. travnja 2018. održana FKIT radionica „Otkrivanje boja analitičkom kemijom“.

U emisiji gostovali su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije i prof. dr. sc. Bruno Zelić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te najavili tribinu o uspješnoj suradnji Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix u području ekologije, odnosno zbrinjavanja komunalnoga otpada. Istaknuta je uloga Sveučilišta i društvena odgovornost pri prijenosu znanja i tehnologije prema gospodarstvu, sudjelovanje svih subjekata u tom procesu, važnosti inovacija i izazovima.

   Snimka gostovanja (video, 11m:15s, 28MB)

Hrvatski nobelovci - Ružička i Prelog - Dvojica od ukupno tri nobelovca hrvatskih korijena bili su kemičari. Lavoslav Ružička je umjetno stvorenim testosteronom opskrbljivao američku vojsku, a otkrićem umjetnog mošusa i razvojem parfema obradovao brojne žene, spasivši na tisuće mošusnih jelena. Zasluga Vladimira Preloga je otkriće CIP pravila kojim je otvorio novo područje istraživanja u kemiji, u čemu mu je pomogao i njegov plesni antitalent. Bili smo u Stockholmu i saznali kako je nastala Nobelova nagrada. A saznali smo i što je Prelog otkrio prije Stevea Jobsa, kao i to da je Ružička uživao u ružama unatoč daltonizmu. Ova epizoda dokazat će vam da kemija ne mora biti dosadna. Dapače.

   Emisija na Školski HRT

O ideji i praksi uspješne fakultetske tvrtke kojoj je temeljna djelatnost istraživanje tehnološki održivih postupaka pročišćavanja i obrade vode razgovaramo s direktorom i aktualnim dekanom FKlT-a profesorom Tomislavom Bolančom

  Članak u Jutarnjem listu o CWT: Fakultetska tvrtka u koju se treba ulagati

U obrazovnoj emisiji „Prometej” Hrvatske radio-televizije, prikazan je prilog o istraživanjima na FKIT-u u sklopu HATEA projekta, pronalaženje i primjena novih biorazgradivih materijala u svrhu zamjene i regeneracije oštećenog koštanog tkiva.

   Emisija na servisu HRTi  (potrebna prijava)

 

U sklopu mozaične TV emisije Sveučilišni Zagreb popraćeno je događanje 16. veljače 2018., Dani otvorenih vrata na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u sastavu Sveučilišta u Zagrebu.

   Video prilog (2m:42s, 26.3MB)