Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Požar u pogonu tvrtke Drava International u Osijeku sve je veći razlog za zabrinutost među stručnjacima i znanstvenicima zbog štetnih tvari koje se oslobađaju gorenjem plastike. Dr. Zvonimir Katančić i dr. Marin Kovačić, docenti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, za Jutarnji list su pojasnili koja vrsta plastike gori.

Vidjeli smo vijest o velikom požaru u Dravi i ono što se vidi iz fotografija nikako nije dobro. Tvrtka Drava International primarno se bavi reciklažom poli(etilen-tereftalat) (PET) polimera. Koliko smo upoznati iz posjeta tvornici prije šest godina, u manjem obimu rade i reciklažu polietilena (PE) i polipropilena (PP), a ne znamo jesu li još neke vrste plastike počeli reciklirati u međuvremenu. Na fotografijama se vidi puno crnog, gustog dima, što nije karakteristično za PE i PP, pa vjerojatno gori samo balirani PET - pojasnio je dr. Zvonimir Katančić.

  Snimka požara iz zraka
Snimka požara iz zraka

 Vlado Kos/Cropix

PET je materijal koji se koristi za izradu boca za piće kao što su voda, sokovi, pivo itd.

- Njegovim nekontroliranim izgaranjem poput ovoga mogu nastati raznovrsni štetni spojevi s obzirom na to da je riječ o aromatskom polimeru, odnosno polimeru koji u svojem kosturu sadrži benzensku jezgru. Gust crni dim koji se razvija ukazuje prije svega na nepotpuno izgaranje plastike, što može upućivati na visoku koncentraciju nepotpuno izgorjelih složenih ugljikovodika u dimu, uz ugljični dioksid i ugljični monoksid.

 Vlado Kos/Cropix

Uzevši u obzir prirodu PET-a, te tvari mogu biti aromatske naravi, među kojima su mnogi štetni plinovi poput acetaldehida, metana, etilena, formaldehida, toluena, benzena, stirena, ksilena, etilbenzena, fenola, bifenila itd. Formaldehid, benzen i stiren poznati su kancerogeni, a svi ostali pripadaju u red toksičnih plinova koji mogu uzrokovati iritaciju očiju i dišnih puteva te izazvati alergijske reakcije. Takav dim je, prema svoj vjerojatnosti, smjesa brojnih, potencijalno opasnih tvari za ljudsko zdravlje i okoliš, stoga udisanje zraka onečišćenog takvim dimom nikako nije preporučljivo - rekao je dr. Marin Kovačić.

image

 Vlado Kos/Cropix

Naši sugovornici ističu da je upravo zbog ovakvog nekontroliranog izgaranja spaljivanje plastike iznimno štetno i zabranjeno.

image

 Vlado Kos/Cropix

Moderne spalionice energane, u kojima se energetski zbrinjava nereciklabilan plastični otpad, rade na visokim temperaturama, iznad 850 Celzijevih stupnjeva, uz strogo reguliranu količinu kisika, te pritom dolazi do potpunog izgaranja gore navedenih produkata u ugljični dioksid i vodu - istaknuo je dr. Zvonimir Katančić.

Autor: Branko Zorko
Popis obavijesti