Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Suradnja izvan Europske unije

Europske visokoobrazovne ustanove i pojedinci mogu raditi s partnerskim ustanovama izvan EU putem međunarodne mobilnosti, zajedničkih studijskih programa, međunarodnih partnerstava što uključuju podizanje kapaciteta i obrazovanje djelatnika u zemljama trećeg svijeta.

Mobilnost studenata i projekti podizanja kapaciteta mogu poboljšati vještine, modernizirati sustave i ustanove visokog obrazovanja i stvoriti snažnije partnerstvo između EU i obrazovnih sustava širom svijeta. Mogućnosti koje daje Erasmus+, kao što su visokovrijedne stipendije Erasmus Mundus mogu promovirati Europu kao privlačno studijsko odredište. Sveučilište u Zagrebu aktiviralo je šest konzorcija u okviru programa Erasmus Mundus.

Mogućnosti za suradnju s partnerima izvan EU uključuju mobilnost studenata između programskih i partnerskih zemalja, zajedničke diplomske programe, zajedničke doktorske programe i druge mogućnosti za istraživače, mobilnost nastavnog osoblja između programskih i partnerskih zemalja, projekte podizanja kapaciteta i akcije Jean Monnet za Europske integracijske studije.

Partnerske zemlje izvan EU mogu sudjelovati i u strateškim partnerstvima i savezima znanja.

Sudjelovati mogu visokoobrazovne institucije iz partnerskih zemalja. Studenti diplomskih studija i doktorski kandidati prijavljuju se pojedinačno.

 

Projekti podizanja kapaciteta

Visokoobrazovne ustanove mogu sudjelovati u kolaborativnim projektima podizanja kapaciteta koje postavlja i vodi konzorcij visokoobrazovnih institucija iz programskih zemalja s jedne, te iz izvaneuropskih zemalja s druge strane. Područja izvan EU su susjedne zemlje, Rusija, zemlje kandidati i potencijalni kandidati, latinskoameričke, azijske, afričke, karipske i oceanijske zemlje.

Projekti mogu biti:

  • Zajednički projekti: pomažu visokoobrazovnim institucijama partnerskih zemalja da razviju, moderniziraju i promoviraju nove kurikulume, nastavne metode i materijale, kao i da podignu razinu osiguranja kvalitete i vođenje visokoobrazovnih ustanova.
  • Strukturni projekti: razvijaju i reformiraju visokoobrazovne institucije i sustave u partnerskim zemljama, povećavaju njihovu kvalitetu i relevantnost, promoviraju regionalnu suradnju i povećavaju konvergenciju.

U nekim partnerskim zemljama susjednim EU, projekti podizanja kapaciteta omogućit će uspostavljanje putanje mobilnosti između institucija uključenih u projekt.

Institucije iz gore spomenutih područja mogu podnijeti prijedlog projekta podizanja kapaciteta putem natječaja u okviru program Erasmus+.

Institucije u programskim zemljama mogu kontaktirati nacionalnu agenciju (Agencija za mobilnost i programe EU) za više informacija o mobilnosti studenata i osoblja i strateška partnerstva, odnosno EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) za zajedničke diplomske studije, podizanje kapaciteta i saveze znanja.

Institucije u parterskim zemljama mogu se obratiti europskoj partnerskoj instituciji za više informacija o mobilnosti studenata i osoblja, zajedničke diplomske studije, strateška partnerstva i saveze znanja, odnosno javiti se EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) za projekte podizanja kapaciteta.

Studenti se sami prijavljuju za stipendije za zajedničke diplomske, odnosno doktorske programe. Popis ponuđenih programa je na stranicama EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).