Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Projekt CirculH2, Obzor Europa

1. siječnja 2024. započela je provedba projekta ‘Hydrogenases for Large Scale Deployment of H2 as a Circular Energy Carrier in Industrial Biotechnology Based on Enzymatic Catalysts’’ (akronim CirculH2), broj ugovora (Grant agreement) 101135542 na kojem je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije partner i voditelj radnog paketa. Projekt je financiran od strane Europske komisije na natječaju HORIZON-CL6-2023-CIRCBIO-01 (HORIZON Innovation Actions) i temi “Circular economy and bioeconomy sectors“ programa Obzor Europa. Traje 48 mjeseci (do 31. prosinca 2027.) s ukupnim budžetom od 5,7 milijuna €. Koordinator projekta je prof. dr. sc. Nicholas Plumere s Tehničkog sveučilišta u Münchenu. Voditeljica projekta na Fakultetu je prof. dr. sc. Zvjezdana Findrik Blažević, a zajedno s doc. dr. sc. Martinom Sudar ove nastavnice imaju ključnu ulogu u provedbi projekta na FKIT-u. Na Fakultetu su nedavno zaposlene dvije mlađe istraživačice Ana-Katarina Marić, mag. ing. oecoing. i Anđela Radan, mag. chem. koje su upotpunile projektni tim.

Projektni partneri čine interdisciplinarni i međustrukovni tim koji će djelovati kao snažan sinergijski alat za promociju inovacija u području primjene hidrogenaza u kaskadnim reakcijama, te za njihovu provedbu u industrijskom mjerilu, što će osigurati globalnu kompetitivnost Europske kemijske i farmaceutske industrije. U projektu sudjeluje jedanaest (11) partnera iz sedam (7) različitih zemalja EU. Osim TU Münich i FKIT-a, na projektu su partneri TU Delft (Nizozemska), acib GmbH (Austrija), te tvrtke Evozyme SL (Španjolska), CasCat GmbH (Njemačka), Econutri GmbH (Austrija), Axxence Slovakia SRO (Slovačka), Enzymicals AG (Njemačka), Sustainable Momentum S.L. (Španjolska) i AstraZeneca AB (Švedska).

31. siječnja 2024. u Münchenu održan je ''Kick off'' sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Europske komisije i projektni partneri (slika) te je projekt formalno započeo s radom.

Autor: Branko Zorko
Popis obavijesti